ΑΡ.ΜΗΤΡ.ΞΕΝΑΓΩΝ 06ΣΞ01226Ε0
Αρχική σελίδα

ΕΛΛΑΔΑ | ΓΕΩΛΟΓΙΑ

 

Η Ελλάδα είναι χώρα ορεινή, το 84%, και μόλις στο 16% πεδινή. Το 60% των βουνών της έχουν υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα, με ψηλότερο βουνό τον Όλυμπο (2917μ.), ενώ οι δύο μεγαλύτερες πεδιάδες της βρίσκονται στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Βαθιά φαράγγια (τα βαθύτερα στην Ευρώπη), σπηλιές, ποτάμια και λίμνες συμπληρώνουν το ανάγλυφο της χώρας δημιουργώντας τοπία με πολλές και συχνές εναλλαγές.

Το παράκτιο τοπίο δεν είναι καθόλου μονότονο επίσης, τουναντίον. Με ακτογραμμή συνολικού μήκους ίσου με το μήκος της ακτογραμμής της Αφρικής, οι επιλογές μεταξύ των γυμνών αμμουδερών παραλιών μήκους χιλιομέτρων, των μικρών όρμων με άμμο ή βότσαλο, πευκώνες και ελαιώνες ή αρμυρίκια πάνω στην παραλία, βραχώδεις ακτές για βουτιές ή ψάρεμα, λευκή, χρυσαφιά, κόκκινη, γκρί, μαύρη άμμος, είναι τόσες πολλές.

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι ιζηματογενές, αλλά, καθώς η χώρα διασχίζεται από ένα ηφαιστειακό τόξο από ΒΔ προς ΝΑ, υπάρχουν και ηφαίστεια, κάποια μάλιστα ενεργά, με πιο γνωστό το ηφαίστειο της Σαντορίνης.